Wat is airconditioning?
Veelgestelde vragen over Airconditioning... zoals 'Wat is een airco?' Een airconditioner is het apparaat waarmee je de lucht in een ruimte kunt koelen, verwarmen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren. Deze mogelijkheden worden ook wel klimaatbeheersing genoemd. Airconditioners zijn er in verschillende vormen en maten. Zo kennen we onder meer verrijdbare of portable airconditioners en splitsystemen. Verrijdbare airconditioners (met afvoerslang) zijn relatief goedkoop en ze kunnen worden verplaatst. Nadeel is dat ze veel geluid produceren en dat maakt ze minder geschikt voor de slaapkamer. Een ander nadeel is dat deze units behoorlijk groot zijn, waardoor ze nogal eens in de weg staan. Daarnaast is de temperatuurregeling minder nauwkeurig. Dit type installatie voert de warmte uit de ruimte af via een slang. Het zal daarom nodig zijn een gat in de buitenmuur te maken. Als alternatief kan het raam gedeeltelijk open blijven om de luchtslang naar buiten te hangen. Een splitsysteem is een vast airconditioningsysteem in uw woning of kantoor. Dit type wordt door een installateur geplaatst. Het systeem heeft minimaal één binnen- en buitendeel. Zowel het comfort als het rendement van zo’n installatie ligt hoger dan van een verrijdbare airconditioner. Heeft u interesse in de aanschaf van een luchtventilatiesysteem? Keep it Koel informeert u graag verder.
Word je verkouden van air conditioning?
Als je ’s winters zonder jas vanuit een warme huiskamer de koude buitenlucht instapt kun je een verkoudheid oplopen. Dit komt dan onder andere door het grote temperatuurverschil. Andersom geldt dat ook, als je ’s zomers vanuit je sterk gekoelde auto in de tropische hitte stapt. Een airconditioning hoort zo ingesteld te zijn dat grote verschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur niet voorkomen. Stelregel is dat er maximaal 5°C temperatuurverschil is tussen binnen en buiten, maar u kunt de airconditioning natuurlijk naar wens instellen.
Wat is een warmtepomp?
De grote merken leveren bijna alle airconditioners standaard en zonder meerprijs als warmtepomp. U kunt uw airconditioner dus ook als (bij)verwarming gebruiken. Uw cv-ketel hoeft minder of helemaal niet aangesproken te worden, omdat uw airconditioner uw huis verwarmd. Doordat het rendement van een warmtepomp drie- tot viermaal hoger is dan, van een cv-ketel, kunt u in het stookseizoen met uw airconditioning geld besparen! Ook als u geen aardgasaansluiting heeft, zoals in een vakantiewoning of in buitengebieden, zorgt de warmtepomp ervoor dat u met uw airconditioner ook ‘s winters een aangenaam klimaat kunt creëren.
Wat is inverter techniek?
De inverter techniek zorgt ervoor dat de airconditioner uiterst snel reageert op elke verandering van het woon- en/of werkklimaat.
Het inverter systeem stemt de te leveren koel-en/of verwarmingscapaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen- en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel en tochtvrij binnenklimaat.
De inverter systemen zijn uiterst stil en hebben een ca. 30% lager energieverbruik dan de gebruikelijke systemen.
Hoe bereken je de koellast voor een airconditioner?
De keuze van het vermogen van het apparaat is afhankelijk van de specifieke kenmerken van de ruimte waarin de airco geplaatst wordt (ligging, bouwwijze, blootstelling aan zon, aantal personen) en moet voor elke ruimte apart bepaald worden. Er is een eenvoudige vuistregel die je kan hanteren. Voor het koelen van een ruimte heb je zo'n 30 à 40 Watt koelvermogen per kubieke meter nodig.
Waar moet ik rekening mee houden als er een airconditioner geïnstalleerd wordt?
In eerste instantie moet er een goede keus gemaakt worden voor het binnendeel. Dit binnendeel moet worden voorzien van elektra. Bovendien moet er de mogelijkheid zijn om het bij het binnendeel ontstane condenswater af te voeren.
Vervolgens moet er een goede plek gevonden worden voor het buitendeel: op een dak, aan een gevel, op een balkon, etc. Het buitendeel moet ook voorzien worden van een elektrische voeding.
Tenslotte worden beide delen door twee dunne leidingen met elkaar verbonden. Hiervoor moet er mogelijk een dakdoorvoer of een kleine wandboring plaatsvinden.
Misschien lijkt het voor u op een grote verbouwing, maar voor ervaren installateurs is het dagelijks werk en er zijn veel mogelijkheden om de installatiehinder tot een minimum te beperken.
Is een vraag onbeantwoord gebleven? Wij helpen u graag, ook met het verbeteren van het binnenklimaat in uw woning of bedrijfspand. Neem een kijkje bij de producten die wij daarvoor beschikbaar hebben.